Niet goed dit

door vkredactieblog

Een van mijn vroegere bazen mailde nog wel eens heel lapidair: ‘Niet goed dit’. Vaak was het dan ook niet goed. Zoals ook in het onderhavige geval. Waar gaat het over? Een kleine week tijd geleden publiceerden we het bericht dat social media de belangrijkste nieuwsbron zijn onder jongeren. Dat deze conclusie door meer media werd getrokken, wil nog niet zeggen dat ze klopt. Zo ook hier.

De oude (foutieve) versie van het bericht

De conclusie is namelijk niet terug te vinden in het rapport. Sterker nog; er staat met zoveel woorden dat de rechtstreekse gang naar een nieuwswebsite onder alle leeftijdsgroepen nog steeds het meest voorkomt. Wél is het zo dat social media bij jongeren heel belangrijk is. Maar liefst 43 procent gebruikt social media voor hun nieuwsconsumptie. Dat is fors meer dan de gemiddelde 20 procent onder alle groepen. Maar – nogmaals – ook onder jongeren is de traditionele website nog altijd populairder.

Het rapport van het Reuters Institute

In de reacties wezen Alexander Pleijter en Bart Brouwers ons op deze knullige fout. Waarvoor uiteraard dank. Eerstgenoemde schreef er ook een blogpost over. Ook daarvoor dank. Wij zullen dus beter ons best moeten doen. En sneller reageren.

Laurens Verhagen – Hoofdredacteur Volkskrant.nl

Advertenties