Nieuwssites en hun nepvolgers

door vkredactieblog

Heibel in opinieland vandaag. Wat is er aan de hand? Opiniesite Joop.nl schreef gisteren een stukje over de Twitteraanhang van CDA-leider Buma. Op basis van het twittertooltje StatusPeople meldde de site dat maar liefst 82 procent van de volgers nep was. Ofwel spamaccounts. Dit nieuws werd door vele andere media overgenomen, zoals NOS en Volkskrant.nl.

Vandaag schrijft Huub Bellemakers op De Jaap een epistel dat gehakt probeert te maken van Joop. Kop: “Joop.nl snapt niets van Twitter”.

Toe maar.

Bellemakers schrijft: “Het blijkt vooral dat de VARA-leden betalen voor opiniemakers die niets van twitter snappen. Of niet willen snappen.” Waar dit uit blijkt, wordt niet helemaal duidelijk, maar het is wel duidelijk dat Bellemakers het Joop kwalijk neemt dat gesuggereerd wordt dat Buma aanhang heeft gekocht.

Het enige waaruit dat zou kunnen blijken is het zinnetje op Joop: “Twitter-followers zijn te koop bij spam-boeren. 20.000 followers krijg je al voor 127 dollar.” Maar hier staat natuurlijk niet dat Buma dit heeft gedaan. De hele conclusie dat VARA-leden betalen voor opiniemakers die niets van Twitter (willen) snappen, blijkt (sic) dus gebasseerd op smeltend poolijs.

Waarom maak ik me hier eigenlijk überhaupt druk om? Omdat Bellemakers uit de losse pols ook Volkskrant.nl een veeg uit de pan geeft: “Deze conclusie van dit zelfverklaarde linkse kwaliteitsblog werd zelfs overgenomen door onder andere de Volkskrant.”

Dat ‘zelfs’ moeten we dan maar zien als compliment.

Maar toch, maar toch. Wat is er mis met ons artikel? Helemaal niets lijkt me. Er worden de nodige slagen om de arm gehouden (“Uit onderzoek dat de site zegt te hebben verricht, zou blijken dat…”). Verder staat er ook nog eens expliciet in dat een CDA-woordvoerder heeft verklaard dat er geen volgers zijn gekocht.

Dus wat is het punt?

Omdat ik toch bezig was, heb ik een steekproef gehouden onder de Nederlandse nieuwssites. Over het algemeen: hoe groter het aantal volgers, hoe meer nep-accounts. Met Teletekst als negatieve afwijking. Meer is het niet. Maar misschien snap ik (met 97 procent echte en actieve volgers) Twitter ook wel niet.

Laurens Verhagen- Hoofdredacteur Volkskrant.nl

Advertenties