Beter: Prins ontmaagt maagd

door vkredactieblog

Is ie weer: de wekelijkse taalrubriek van Jean-Pierre Geelen en Bart Koetsenruijter van de Volkskrant.

Zo hé. Wat?

Die post… Allemaal boze lezers? Dat kun je wel zeggen, ja. Het was wat veel, afgelopen week. En het erge is: ze hebben nog gelijk ook.

Kom maar door dan. Hier, de voorpagina van afgelopen vrijdag:

Au! Zeg dat wel, ja. De arme Sheila Sitalsing treft geen blaam; zij deed het in haar eigen column correct. Maar de collega die deze regel optikte struikelde. Hij of zij lijdt hopelijk niet aan de een of andere kwaal.

Flauw. Sorry. Komt door die andere meldingen. De ene blooper na de andere uitgleider. Oh, pardon.

Doe er nog maar eentje dan. In dezelfde categorie ei/ij:

Had dus ‘weids’ moeten zijn, begrijp ik? Yep. Sommigen gebruiken er een ezelsbruggetje voor: als je een weids perspectief bedoelt, kun je een weide voorstellen waarover je kijkt. Wijds is trouwens enkel een afleiding van ‘wijd’: ‘Hij heeft iets wijds aan’.

Aha. Verdomd interessant, maar ga door. Hier, weer de voorpagina:

Had ‘Rossellini’ moeten zijn.

Mwah. Eén lettertje verschil. Lullig, maar wat maakt het uit? Soms veel. Ziehier, de krant van afgelopen zaterdag:

Tsjeusus… Kan hoor, dat er eerst iets anders stond, dat veranderd werd zonder het werkwoord aan te passen. Maar daar heeft de onbevangen lezer uiteraard geen boodschap aan. Doen we voor de lol ook de mooiste nog cadeau, uit het Magazine van zaterdag 22 september:

Zoals lezer Dick Welsinck schreef: ontmagen lijkt mij bijzonder pijnlijk en helemaal niet pornografisch.

En nu de moraal van het verhaal. Dat de korte en de lange ei/ij bekende valkuilen zijn die iedere schrijvende journalist tijdig zou moeten herkennen. Leiden of lijden, weids of wijds, pijler of peiler: sta er in elk geval even bij stil. Net als bij namen. Cruijff, Moszkowicz, Gerschtanowitz – leve Wikipedia. En wat betreft d/t/dt: er schijnt een simpele regel te bestaan voor tegenwoordige tijd in tweede en derde persoon enkelvoud: ‘Stam plus t’. Best handig om te onthouden.

Jean-Pierre Geelen is beroepskijker van de Volkskrant. 

Advertenties