Beter: IJffeltoren

door vkredactieblog

‘Beter’ is de wekelijkse taalrubriek waarin fouten worden behandeld die in de Volkskrant voorkwamen. Vandaag: de IJffeltoren.

Moeten we er echt nog een keer op terugkomen?  Nee. Hoewel. Toch nog twee opmerkingen over de IJffeltoren. (Voor wie onder een steen zat: het gaat om onderstaand fotobijschrift afgelopen zaterdag op p6)

Ten eerste leverde de fout, sinds de invoering van Beter, met voorsprong de meeste boze lezersbrieven (of beter: boze-lezersbrieven) op. Weliswaar zijn dat er nog maar enkele tientallen, maar toch.

Ten tweede is de fout twee keer eerder gemaakt. Toch verrassend. In 1999 stond deze zin in de krant:

‘Na wat inleidende bewegingen gaat Isabelle Tasson kaarsrecht staan, vouwt haar armen hoog boven haar hoofd in een spitse punt en kijkt triomfantelijk naar het publiek. ‘Paris’,
verklaart ze. Natuurlijk: de IJffeltoren.’

En nauwelijks een jaar later deze zin, in een intro:

‘Het beeld is identiek: de IJffeltoren in Parijs tegen een achtergrond van spetterend vuurwerk, met daarop in vette letters ‘1 januari 2000’.’

 Oké, zijn we er dan? Helaas niet. Er was nog een schrijnende fout die tot vele brieven leidde. Die stond vrijdag in de krant.

 

Ai. Zegdat. De fout stond in een stuk over een plan om ‘de taalachterstand van middelbare school-leerlingen aan te pakken’ (bonusvraag: wat is de fout in dit citaat?).

Dat zullen al met al geen fijne brieven geweest zijn. Nee. Meestal zijn de brieven bozig van toon, nu cynisch. Dat is een voor ons gevaarlijke stemming van een lezer of abonnee. Twee voorbeelden:

 ‘Het woord IJffeltoren is van een andere orde. Daarbij doemt het beeld op van een blik omlaag vanaf de hoogste verdieping van deze toren, op de stad waar de stroom is uitgevallen. Een diep zwart gat. Niets meer te zien van leesvaardigheid, algemene kennis, kortom: beschaving.’

‘Taalfouten in de Volkskrant, ach, je raakt eraan gewend. Maar ze blijven irriteren. Het toppunt werd bereikt in het artikel over een Taalcampagne in Rotterdam. ‘Niet iedereen in Rotterdam VIND de campagne een goed idee.’ Over taalniveau gesproken! De derde persoon enkelvoud, evenals het voltooid deelwoord overigens, schijnen (sic) voor zowat elke Nederlander problemen op te leveren, maar dat mag geen excuus voor ‘mijn’ krant zijn. Het aantal taalfouten in de Volkskrant is echt zorgwekkend aan het worden. Het wordt tijd om in te grijpen!’

 En nu? Hopelijk kunnen we het de volgende keer over iets anders hebben dan d’s, t’s, ij’s en ei’s.

Bart Koetsenruijter is redacteur van V en kunst

Advertenties