Beter: vergeten te ontvlaamsen

door vkredactieblog

Probeer het een béétje leuk te houden, dit keer. Nou vooruit. Er is goed nieuws en slecht nieuws.

Vertel… Het goede nieuws is dat lezers soms ook fouten melden die nooit in de krant stonden.

Mooi, toch? Jawel, maar ze stonden wel op de website.

Zoals? Deze, doorn in het oog van lezer Ivonne Tilman:

‘Openbaring’ is een normaal Nederlands woord, toch? Zeker. Het betekent volgens de woordenboeken onder meer ‘een verrassende ontdekking’, of een ‘verschijning’. Ook wel een ‘onthulling’, maar volgens de Van Dale wordt het vooral gebruikt in religieuze zin. Facebook is voor velen misschien wel heilig, maar het is bij lange na de Bijbel niet. Bedoeld werd hier dan ook ‘openbaarmaking’. Maar ja, dat was natuurlijk te lang.

Maar hé, kijk eens naar die auteur: ANP. We deden het fout in commissie. Klopt. Maar een abonnement op de kopij van het persbureau ontslaat je niet van de verplichting fouten te corrigeren.

Nog een? Ja, deze. Ook van de site:

Zoals lezer A. van Straten schreef: ‘Een verstrenging van het rookverbod’? Bedoeld zal zijn: aanscherping. Verstrenging is een redactionele hersenkronkel, een samenstelling van aanscherping en verstrengeling’.

Heeft hij gelijk? Ja en nee. Ja, want het is in het Nederlands een hersenspinsel. Maar zie dan weer die bron: De Morgen.be. Oftewel: de website van de achtenswaardige Vlaamse krant De Morgen. Voor de zuiderburen is ‘verstrenging’ heel normaal, leert ook ons archief waarin alle kranten van de (Vlaamse) Persgroep zitten.

En dus? Oppassen met die Vlamingen. Ze kunnen spellen als de beste, ze spreken soms in bloemrijke volzinnen, maar ze houden er ook hun eigen taaltje op na. Als je niet oppast, wemelt het in de rubriek Witgoed van de kuismolens en droogzwierders.

Nou, nog eentje dan. Eentje dan. Alleen maar om te lachen, uit de papieren krant van 7 september alweer, ingezonden door de verbaasde lezer Jan Barendrecht:

Niets mis mee toch? Nee, nu je het zegt: taalkundig helemaal in orde. Niets meer aan doen.

Jean-Pierre Geelen is beroepskijker van de Volkskrant.

Advertenties