Suboptimaal: berichtgeving over DWDD en BZV

door vkredactieblog

Diverse redacteuren van Volkskrant.nl hebben de afgelopen nacht zachtjes jammerend onder de deken doorgebracht. Waarom? Vanwege onze berichtgeving gisteravond over het beloofde optreden van wat boeren uit Boer zoekt Vrouw in De Wereld Draait Door.

De Wereld Draait Door stuurt iedere dag een nieuwsbrief waarin de onderwerpen voor die avond worden behandeld. Gisteren stond hierin aangekondigd dat een aantal boeren uit het populaire programma zouden optreden. Dat is leuk, vond een redacteur van AD.nl. Logisch: want al het gedoe rondom het programma en DWDD is de laatste dagen flink in het nieuws.

Maar vanaf hier ging het een en ander mis. Net als AD.nl is Volkskrant.nl onderdeel van dezelfde uitgever, de Persgroep. We hebben afzonderlijke redacties, maar we werken – waar het kan – ook samen. Het bericht over DWDD werd door de redacteur van AD.nl dan ook aangeboden aan Volkskrant.nl. De dienstdoende redacteur plaatste het hierop door op onze site.

Tijdens de uitzending bleek het om een grap te gaan van het VARA-programma. Niet de boeren kwamen, maar een aantal cabaretiers. Onze redactie trapte dus met open ogen in de pr-stunt van DWDD. Het bericht werd – toen eenmaal duidelijk was dat het een grap was – heel snel aangepast. Dat is sowieso, vind ik, een betere optie dan het helemaal weghalen, zoals een concurrent deed.

Maar goed, het kwaad was toen al geschied. We waren het lachertje op Twitter.

Welke lessen kunnen we hieruit leren? Allereerst dat we de nieuwsbrieven van DWDD niet serieus moeten nemen. Maar dat is te flauw. We hadden moeten bedenken dat de kans dat de echte boeren zouden optreden erg klein was. Concreet: we hadden er wat telefoontjes aan moeten wagen. En bij twijfel gewoon niet plaatsen. Kritisch blijven dus.  En blijven nadenken.

Ach, bij DWDD én bij Boer zoekt Vrouw zullen ze weer blij zijn. Ze hebben andermaal weer media-aandacht. En wij deden daar aan mee. Voor mij is dit nochtans geen reden om alsnog een keer af te stemmen op het veelbekeken programma van Yvon Jaspers. Maar dat geheel terzijde.

Laurens Verhagen – Hoofdredacteur Volkskrant.nl

Advertenties