Transparantie

door vkredactieblog

Interessant stuk afgelopen zaterdag in de Volkskrant van Ombudsvrouw Margreet Vermeulen. Zij reageert hier op klachten van lezers op het gegeven dat het bij velen niet bekend was dat columnist Peter Hilhorst lid van de PvdA is. Ook collega-columnist Max Pam deed hierover zijn beklag: “Ik dacht dat hij vrij en onverveerd zijn meningen gaf, maar ondertussen moet hij toch ook bij de PvdA gelobbyd hebben. Anders krijg je niet plotseling zo’n functie aangeboden…”

Hilhorst is sinds 1991 lid van de partij, maar dit was niet algemeen bekend. Net als Hilhorst zelf is de hoofdredacteur van de Volkskrant terughoudend met al te veel persoonlijke informatie over columnisten in de krant. Philippe Remarque vreest namelijk dat lezers de columns anders politiek gaan duiden.

De Ombudsvrouw maakt vervolgens onderscheid tussen papier en online. Op papier is transparantie blijkbaar niet nodig (“Nu hoeft natuurlijk niet onder elke column een cv van een auteur te staan…”), maar voor online zou een dergelijke service ‘op zijn minst aardig zijn’.

Ik zou verder willen gaan: een dergelijke transparantie op Volkskrant.nl is absoluut nodig. Momenteel zijn we druk bezig met een geheel nieuwe site. Onderdeel hiervan zal het aanbieden van persoonlijke pagina’s zijn van iedere auteur. Niet alleen bij columnisten overigens. Iedere lezer kan doorklikken op een naam en dan vervolgens alle artikelen zien van die auteur, maar ook een korte biografie en links naar zijn Twitter, Google+, Linkedin en Facebook-profielen.

Immers, zoals Vermeulen ook stelt: “De krant neemt regelmatig anderen de maat als het om transparantie gaat. Ik denk hierbij aan bijklussende rechters, medische missers en topsalarissen. Die transparantie pas de krant zelf ook.”

Advertenties