Hoe nieuws zich verspreidt: de gepeste jongen

door vkredactieblog

Elke zaterdag staat in het katern Vonk van de Volkskrant de rubriek ‘Lopend Vuur’. Een rubriek over hoe nieuws zich verspreidt. Omdat het afgelopen zaterdag voor een groot deel over Volkskrant.nl ging, volgt hieronder integraal het stuk van mediaredacteuren Julien Althuisius en Sterre Lindhout.

Het nieuws: Jeffrey Arenz krijgt in veel media aandacht voor zijn pestverhaal, maar na een paar dagen rijzen twijfels over zijn geloofwaardigheid. Wat opvalt:de twijfels blijven lang onbenoemd, ook al wisten sommige media ervan.

Anonieme klachten

Op 10 december krijgt Heleen van Lier, redacteur social media voor Volkskrant.nl, een tweet van Jeffrey Arenz. Of de Volkskrant interesse heeft in zijn brief aan premier Rutte, een oproep om pesten te bestrijden. Opinieredacteur Anna van den Breemer meldt hem telefonisch dat Volkskrant.nl de brief na wat aanpassingen wil plaatsen. ‘Natuurlijk heb ik hem gegoogled’, zegt Van den Breemer. Ze vond het blog waarop twijfels worden geuit over Arenz’ website Skizzle. ‘Maar al die klachten waren anoniem en gingen over het te laat toesturen van een prijs. Daar kon ik weinig mee. Bovendien kwam het op de site onder het kopje Opinie.’ Die avond zit Arenz bij BNN United. Dan noemt hij de naam van ‘meester Paul’ die hem zou hebben uitgelachen toen hij in elkaar werd geslagen.

RTL licht Rutte in

RTL-nieuws meldt dinsdagavond als eerste dat Mark Rutte de brief van Arenz beantwoord heeft. De eerste zin: ‘Premier Mark Rutte is diep onder de indruk van de open brief van Jeffrey Arenz in de Volkskrant.’ Eerder op de dag belde politiek verslaggever Jos Heymans de RVD voor een reactie. De RVD bleek nog niet van het bestaan van de brief op de hoogte. Heymans stuurde die door en sprak af dat RTL als eerste de reactie van Rutte zou krijgen.

Twijfels onbekend

De uitgebreide en openbare reactie van Mark Rutte op Jeffrey Arenz’ brief was voor binnenlandredacteur Anneke Stoffelen reden een ‘snel nieuwsbericht’ aan beide brieven te wijden. In de tweede alinea citeert ze Jeffreys zin over de lachende ‘meester Paul’. Dat Skizzle omstreden was, hoorde Stoffelen de volgende dag. Maar dat zou hoe dan ook weinig invloed hebben gehad op haar afweging, zegt ze. ‘Het waren onduidelijke klachten uit een anonieme bron.’

Geen aanleiding voor onderzoek

‘Vandaag gaan we het hebben over pesten’, opent Paul Witteman de uitzending. Aan tafel gaat Jeffrey Arenz in op de dood van Fleur Bloemen, het 15-jarige meisje uit Staphorst dat zelfmoord heeft gepleegd. Daarna vertelt hij zijn eigen verhaal, inclusief het stuk over ‘meester Paul’, al noemt hij die dan niet bij naam. Eindredacteur Herman Meijer zegt dat het programma Jeffrey uitnodigde ‘vanwege zijn brief aan Rutte en de dood van het meisje in Staphorst.’ Voor de uitzending heeft de redactie uitgebreid met Jeffrey en zijn moeder gesproken. Meijer zag geen aanleiding voor onderzoek naar zijn geloofwaardigheid. ‘De strekking van zijn verhaal heeft veel losgemaakt. Jeffrey heeft daarmee een groot maatschappelijk belang gediend.’

Belletje

Onder de kop ‘BREKEND: Jeffrey’s pestverhaal in twijfel getrokken’ publiceert Aaron Mirck, stagiair bij DeJaap, het bericht dat de directrice van Jeffreys oude school Corinne Sebregts, ontkent dat Jeffrey ooit een meester heeft gehad die Paul heet. Toen Jeffrey Arenz bij Pauw & Witteman weer vertelde over zijn leraar, gingen op de redactie van DeJaap ‘belletjes rinkelen’. Mirck: ‘Dit verhaal leek te schrijnend om waar te zijn. En mocht het wel waar zijn, dan zou die ‘meester Paul’ niet meer voor de klas mogen staan’. Dus besloten ze tot wederhoor. Arenz wil niet reageren. Ook niet na de publicatie van een uitgebreid interview met Sebregts op 17 december. Een dag later publiceert zowel De Telegraaf als het AD over de twijfels.

Het weerwoord

Naar aanleiding van de berichten in De Telegraaf en het AD besluit internetredacteur Laura de Jong van Volkskrant.nl Jeffrey Arenz te bellen voor een reactie. ‘Ik heb hem gevraagd of hij zich kon verdedigen tegen wat De Telegraaf schreef’, zegt De Jong. ‘Uit het telefoongesprek bleek dat hij geschrokken was.’ Volkskrant.nl plaatst het interview waarin Arenz vertelt over het gesprek dat hij inmiddels met Corinne Sebregts heeft gehad ‘om alles af te sluiten’. Op de vraag waar de aantijgingen tegen hem vandaan komen, antwoordt hij ‘weleens foutjes te hebben gemaakt’. Concrete voorbeelden wil hij niet noemen. ‘Het is een kritisch interview’, oordeelt De Jong. ‘De goede verstaander kan zelf zijn conclusie trekken.’

lopendvuur

Advertenties