Beter: de verassing van paus nog Tilburg University

door vkredactieblog

geelen1Even onder professoren: een praatje op niveau. Komt allemaal door de chef van de economieredactie. Die was in een week tijd tweemaal hetzelfde tegengekomen in de krant. Dit, op 4 maart:

beter45_1 Twee dagen later was het weer raak, op de opiniepagina:

beter45_2

Dat ‘Tilburg University’ dus.

Yep. Megalomane ijdelheid in de wereld van de wetenschap. Bovendien onnodige verengelsing, waaraan veel lezers zich storen. ‘Het lijkt mij dat we niet mee moeten gaan in deze schrijfwijze’, mailde de chef Economie aan zijn redactie. En daar heeft hij gelijk in, zegt de chef Wetenschap. Die stelt:

“Het is Wageningen Universiteit, niet Wageningen University of Wageningen Research University. Het is TU Delft en niet Delft University of Technology. En Universiteit van Tilburg, niet Tilburg University. Zulke wereldaspiraties scheppen alleen maar verwarring. Een ‘associate professor’ noemen we trouwens ook nog steeds gewoon ‘universitair docent’.”

Helder…

Dat denk je maar. De kwestie is nog knap lastig, blijkt.

De afspraak op de eindredactie is dat we instanties noemen zoals ze zichzelf officieel noemen, ook als we het er niet mee eens zijn. Tata Steel noemen we ook niet Hoogovens en ook niet Tata Staal. Maar we hebben het weer wel over ‘masters’ en ‘bachelors’.

Universiteiten zijn een verhaal apart. Zo noemt het Universitair Medisch Centrum Maastricht zichzelf graag ‘Maastricht UMC+’. Zo smokkelen ze hun logo (kruisje, ziekenhuis) de tekst binnen. De chef Wetenschap hanteert ‘UMC Maastricht’.

In logotaal gaan wij niet mee. De eindredactie laat weten: ‘Net zoals we hebben afgesproken dat we Arena schrijven (in weerwil van het logo ArenA); net zoals we mede op gezag van de Taaladviesdienst blijven vasthouden aan “de NS”, hoewel het bedrijf graag flitsend zegt: “NS zet bussen in”;  zo moeten wij ervoor kiezen het normale taalgebruik te volgen bij namen van universiteiten. Dat die universiteiten hun telsystemen (hoe vaak worden we genoemd) graag simpel houden, hoeft voor ons geen reden te zijn dat normale taalgebruik los te laten.
Dan rest nog de vraag of we universiteitsnamen met hoofdletter schrijven of niet. Schrijven we ‘Technische Universiteit Delft’, of ‘technische universiteit Delft’? Het antwoord: ‘De variant “universiteit” met kleine u is alleen voor de universiteiten met een Engelse naam. Dus we blijven Technische Universiteit Delft etc. schrijven.’

Aha. Anders noch iets?

Ja, deze, een weinig wetenschappelijk experimentje in de krant van 5 maart:

beter45_3

Ai… Zeg dat. En zie dit hemelse bericht, uit de krant van 14 maart:

beter45_4

Nog maar net tot Paus benoemd, nu al verast. Stof zij gij… – het zullen onze katholieke wortels zijn. Maar de zonde is alvast opgebiecht. Bidden wij thans om vergeving.

Jean-Pierre Geelen is beroepskijker van de Volkskrant

Advertenties