Verwarring na opiniestuk

door vkredactieblog

philipperemarqueDoor een ingezonden opiniestuk van universitair docent Walther Ploos van Amstel in de krant van woensdag 10 juli is verwarring ontstaan over het auteursrechtenbeleid van kranten. Ploos van Amstel klaagde over een auteursrechtelijke aanmaning die hij van Trouw had ontvangen, zonder de naam van deze krant te vermelden.

‘Overnemen van nieuws mag niet. Ook niet een paar regeltjes met een verwijzing’, schrijft Ploos.

Dat klopt niet. Het is geen probleem om met bronvermelding een paar regels over te nemen uit de krant. De Volkskrant staat er net als andere kranten wel op dat bij de overname van hele artikelen of grote delen daarvan uit de krant of van de site toestemming wordt gevraagd. Die krijgen niet commerciële organisaties doorgaans. Wie zonder toestemming een artikel overneemt, ontvangt eerst een brief met het verzoek om alsnog toestemming te vragen, of het artikel te verwijderen. Als aan dat verzoek niet wordt voldaan, volgt een brief van de advocaat.
Verzoeken om artikelen en beeldmateriaal van de Volkskrant te gebruiken kunnen worden gestuurd aan copyright@volkskrant.nl.

WaltherPloos

Philippe Remarque is hoofdredacteur van de Volkskrant

Advertenties