Ophef op Twitter over liveblogs

door vkredactieblog

laurens_klein4Je kan er de klok op gelijk zetten: iedere keer dat een nieuwssite een liveblog start, volgt het commentaar dat dit voor deze gelegenheid niet gepast is. Zo vandaag ook bij het trieste nieuws over het overlijden van Friso. Verschillende nieuwssites – waaronder NU.nl, Volkskrant.nl en  NOS.nl – startten gelijk na het bekendworden van het nieuws een liveblog.

Misschien dat het deze keer kwam door de combinatie van ‘live’ en ‘overlijden’, maar ook nu weer regende het protesten op Twitter. Het starten van een liveblog zou ‘banaal’ zijn. Anderen wisten te vertellen dat het medium liveblog hier niet voor bedoeld is.

ophef2

Laat me uitleggen waarom ook wij hebben gekozen voor het starten van een liveblog, náást de reguliere berichtgeving, zoals een nieuwsbericht, fotoserie of postuum. Volgens mij moet je je als journalist altijd afvragen welke vorm het meest geschikt is om iets te vertellen. Een liveblog is heel geschikt als er in relatief korte tijd enorm veel informatie binnenkomt over een bepaald onderwerp.

ophef3

In dit geval waren dat de reacties. Vandaar dat we bij Volkskrant.nl hebben gekozen voor een liveblog van de reacties. Een liveblog is een heel handig middel om puur chronologisch de laatste ontwikkelingen onder elkaar te zetten, in dit geval de reacties. Bij een gewoon nieuwsartikel zou de lezer al snel het overzicht kwijt raken.

Dan is er nog het punt van de critici die aanvoeren dat al deze reacties uiterst voorspelbaar zijn en dat ze niemand interesseren. Wat dit betreft, kan ik verwijzen naar onze livestatistieken. Die tonen glashard aan dat onze lezers wel degelijk in deze – al dan niet voorspelbare – reacties geïnteresseerd zijn. Dat kunnen we leuk vinden of niet, maar het is nu eenmaal de realiteit.

ophef5

friso

Ik vermoed dat het ongerief vooral zit in het expliciete gebruik van de term ‘liveblog’. Op televisie staat ook niet knipperend in beeld dat we naar live-tv kijken. Vroeger zag je nog wel eens bij de obscuurdere zenders het wat jeukende ‘live opgenomen’, maar dat is weer een heel ander verhaal.

Tot slot: nee, we beginnen een liveblog niet om geld te verdienen.

ophef1

 

Laurens Verhagen is hoofdredacteur van Volkskrant.nl

Advertenties