Nieuwe ‘krantenapp’ Volkskrant

door vkredactieblog

laurens_kleinKrantenapp. Alleen het woord al. Maar toch. Vandaag hebben we een update van deze zogenoemde krantenapp beschikbaar gesteld voor iOS. Deze biedt een aantal verbeteringen ten opzichte van de vorige versie. In de eerste plaats zijn de stabiliteit en snelheid verbeterd. Daarnaast zijn er wat veranderingen bij de instellingen, zoals een andere plek voor het instellen van de lettergrootte.

Tot slot is het nu ook mogelijk om kranten waarvan je niet wil dat ze na een tijdje automatisch worden verwijderd te ‘locken’.

Sommige mensen vinden het overigens suboptimaal dat we nog steeds een 1 op 1-kopie van de krant als app aanbieden. Hiermee zouden uitgevers hetzelfde doen als automakers in hun begindagen: een kopie maken van iets bestaands. Destijds was dat de paardenkoets. En wat deden ze: ze ontwierpen een koets zonder paarden.

Hetzelfde zouden uitgevers nu doen met dit soort archaïsche apps. In de woorden van Alexander Pleijter (kersverse  lector journalistiek en innovatie aan de Fontys Hogeschool in Tilburg): het papierloze krantsyndroom.

Hier is echter iets anders aan de hand. Wij zijn van mening dat je je lezer beide moet bieden: een prachtige tablet-app die alle interactieve mogelijkheden biedt die internet heeft en optimaal gebruik maakt van apparaat-specifieke navigatie. Ik ben de eerste om toe te geven dat we dit nu nog niet bieden aan de lezer. Sterker nog: we hebben nu überhaupt nog geen tablet-nieuwsapp. Wel een nieuwsapp voor mobieltjes.

Begin volgend jaar komen we met een geheel nieuwe site, mobiele apps en tabletapps. Daarnaast zal echter ook de ouderwetse krantenapp beschikbaar blijven.

Daar zit een idee achter. Veel lezers geven namelijk nog altijd de voorkeur aan iets wat lijkt op wat ze kennen: de krant. Volgens onderzoek zou dat vooral zijn vanwege de betrouwbaarheid, herkenbaarheid en zelfs het overzicht.

Daarnaast blijkt dat het publiek meer geld over heeft voor de 1 op 1-vertaling van de krant. Aan hippe Flipboard- of Zite-achtige apps kleeft kennelijk te veel het stempel van gratis.

Enfin. Wie zijn wij om ons publiek niet te geven waar het behoefte aan heeft? Wij gaan beide doen.

UPDATE 30 oktober: De ontwikkelaars melden me het volgende: “Bij de release van de krantenapps hebben we een aantal klachten ontvangen van gebruikers die hun gedownloade kranten kwijt waren na het updaten naar de laatste versie. Het probleem doet zich enkel voor bij gebruikers die bij de instellingen hebben gekozen om hun krant nooit te verwijderen. Voor de app hebben we de ‘what’s new’ tekst aangepast met de melding deze update niet door te voeren. Er volgt snel een nieuwe update.”

Preview van onze nog te lanceren nieuwsapp

Preview van onze nog te lanceren nieuwsapp

Laurens Verhagen is hoofdredacteur van Volkskrant.nl

Advertenties