Nieuwe app met tien artikelen van morgen

door vkredactieblog

De Volkskrant heeft zojuist een nieuwe app gelanceerd: Select. Hoofdredacteur Philippe Remarque zal de volgende brief in de krant van zaterdag publiceren voor alle abonnees.

Geachte lezer,

‘De krant van morgen’. In mijn jonge jaren was ik diep onder de indruk van die aankondiging, kort na elf uur ’s avonds met plechtige stem voorgedragen in het radioprogramma ‘Met het oog op morgen’. Hoe deden ze dat? Iedereen moest wachten tot de volgende ochtend, maar bij de radio hadden ze de krant al.  Ik meende het papier te horen knisperen bij de microfoon.

Nu ik bij de krant werk, begrijp ik dat deze magie gewoon doorgestoken kaart is, zoals de meeste dingen in het volwassen leven. Ze hebben daar geen ochtendkranten, want die moeten nog worden gedrukt. Wij van de krant mailen Hilversum voorafgaand aan de uitzending een paar artikelen en het hoofdredactioneel commentaar.

Dat kunnen we omdat de krant grotendeels klaar is tegen die tijd. Om elf uur ‘s avonds gaan immers de laatste pagina’s naar de drukker. Het maken van de drukplaten, de rotatiepers, nieuwe edities en de distributie naar verdeelcentra nemen het eerste deel van de nacht in beslag. Dan gaan de bezorgers op pad en krijgt u ’s ochtends heel vroeg een verse krant op de mat.

Als het kan ten behoeve van radioluisteraars, artikelen eerder rondsturen, waarom zouden we onze lezers dan niet ’s avonds alvast een blik in de krant van de volgende dag gunnen? Tegenwoordig zitten veel mensen ’s avonds met hun tablet of telefoon op de bank.  Ze hebben op dat moment soms meer tijd voor onze verdiepende journalistiek dan de volgende ochtend, wanneer de baas wacht, de broodtrommeltjes gevuld en de kinderen naar school moeten. En ze zijn misschien wel net zo nieuwsgierig naar de krant van de volgende ochtend als ik destijds met mijn oor bij de radio.

Vandaar dat wij sinds deze week een blik bieden in de Volkskrant van de volgende dag: elke avond 10 artikelen om 10 uur: columns, achtergrondverhalen en het commentaar. Als abonnee krijgt u dat naast uw gewone krant. U hoeft slechts onze nieuwe Volkskrant Select-app downloaden en in te loggen met uw Volkskrant-wachtwoord. Maar wie geen Volkskrant-abonnement heeft, kan de app ook downloaden en één artikel gratis lezen. Wil zo iemand net als de abonnees elke avond alle tien de artikelen kunnen lezen, dan kost dat € 1,79 per week.

Probeert u  eens uit hoe het is om ’s avonds al in de krant van morgen te lezen. Ik ben benieuwd!

Philippe Remarque, hoofdredacteur

Advertenties